Blog
nedjelja, lipanj 8, 2008
Predstojeći lokalni izbori uzrokuju preslagivanja među regionalnim strankama na području Kvarnera koji je po potencijalu regionalističkih ideja odmah iza onog u Istri. Međutim, za razliku od Istre gdje su regionalci neprikosnoveni zadnjih 15-tak godina, u Primorsko-goranskoj županiji su regionalne stranke u posljednjih nekoliko godina izgubile utjecaj i drže u svega nekoliko rubnih općina. Razlozi u najvećoj mjeri leže u velikoj heterogenosti županije koja ne predstavlja jedinstveni identitet kao što je to slučaj sa Istrom ili Slavonijom što predstavlja veliku prepreku regionalnim strankama koje žele pokrivati područje cijele županije. U zapadnom dijelu županije najveći utjecaj ima IDS koji je međutim zbog nekih svojih unutrašnjih slabosti izgubio Opatiju. U istočnom dijelu županije koji uključuje Hrvatsko primorje, Krk i Gorski kotar, najjači utjecaj je zadržao PGS prvenstveno zbog svojih jakih lokalnih čelnika Uljana u Kostreni, Vasilića u Krku ili Plešea u Delnicama. Područje grada Rijeke, koje se nalazi između ove dvije zone utjecaja na posljednjim lokalnim i parlamentarnim nije uspijela pokriti nijedna od te dvije regionalne stranke.

Istovremeno, nakon gašenja RiDS-a i njegovog utapanja u PGS-u, regionalna opcija u gradu Rijeci se vremenom gotovo potpuno ugasila. Zadnji parlamentarni izbori su pokazali da PGS u Rijeci više ne prelazi izborni prag, a disidentski ARS se ionako odlučio politički djelovati u svojstvu SDP-ovog satelita. U međuvremenu je novonastali zrakoprazni prostor u gradu, u kojem su nekada regionalci dobijali preko 20% i bili vrlo utjecajan faktor, ispunila Lista za Rijeku s političkom platformom koja je kombinacija izvornog Riječkog demokratskog saveza i prije četiri godine osnovane udruge (Virtualna) Slobodna Država Rijeka. Prvi pravi test njihove snage bit će upravo sljedeći izbori za Grad Rijeku u lipnju sljedeće godine ali je simptomatično da su na prošlogodišnjih djelomičnim izborima za dva riječka mjesna odbora dobili ukupno gotovo dvostruko više glasova od PGS-a. Uspjeh regionalne ideje u gradu Rijeci tako sve više počinje ovisiti o uspjehu Liste za Rijeku na narednim lokalnim izborima za riječko gradsko vijeće i riječkog gradonačelnika.

Nastavi li se trend IDS-ovog zadržavanja stečenih pozicija u zapadnoj Liburniji, jačanja Liste za Rijeku u gradu Rijeci te PGS-ovog ukopavanja na rezervnim položajima istočno od Plumbuma, to bi mogla postati osnova neke buduće suradnje tri stranke koje razmišljaju regionalistički ali imaju najjača politička uporišta u tri različita dijela županije.

rijekadanas @ 16:16 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare