Blog
srijeda, listopad 24, 2007
Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u riječkoj Dvorani mladosti koncerte su imale svjetske zvijezde kao što su Tina Turner, Dr. Feelgood i Matchbox. Tri desetljeća kasnije riječki Novi list najavljuje spektakularni božićni koncert Marka Perkovića Thompsona, kralja balkanskog šunda.
 
„Bit će to vrhunski glazbeni događaj u sklopu turneje Bilo jednom u Hrvatskoj, a riječkoj publici spremamo posebna iznenađenja“ nagovijestio je jučer u ime Thompsonovog menadžmenta Miljenko Čurić ne želeći otkriti o kojim je to iznenađenjima točno riječ.
 
S obzirom da su iznenađenja kada je u pitanju čovjek koji si je za umjetničko ime uzeo ime smrtonosnog oružja uglavnom negativna, možemo samo pretpostavljati o kakvim iznenađenjima će biti riječ. Možda će koncert započeti s ustaškim pozdravom s kojim inače običava započinjati svoje glazbene spektakle? Možda će koncertu nazočiti hrvatski ministri? Možda dođe i ministar obrazovanja Dragan Primorac, čovjek kojeg funkcija na čelu ministarstva koje brine o mladima i njihovom institucionalnom obrazovanju ne sprječava da se pojavljuje na koncertima pjevača koji ne skriva koje profašističke nazore („opet će se gusta magla spustiti“ pjeva naš Marko aludirajući na poznatu ustašku numeru)? Možda će dvorana biti puna balavaca s ustaškim kapama na glavi? Možda će Thompson ponovno zapjevati svoj najveći hit „Jasenovac i Gradiška stara“ zbog kojeg su mu već zabranjeni koncerti u nekim uljuđenim zemljama a u kojem poziva na klanje Srba? Možda.
 
Posebno je ironično da će se koncert autora osebujnog glazbenog izričaja kojeg možemo okarakterizirati kao crossover balkanskog turbo-folka, hard-rocka i Abbe održati u vrijeme božićnih blagdana. Naime, dok sav normalan svijet u tom razdoblju u duhu kršćanske tradicije poziva na mir i toleranciju, Thompson će s pozornice u Dvorani mladosti isukati svoj mač i pozvati svoju malodobnu publiku u boj pokličem:
 
Antikristi i masoni
Komunisti ovi, oni
Šire sotonske fraze
Da nas poraze.
 
te će nastaviti svoju paranoju stihovima:
 
Eh, što im se povampire lica
kad se vije naša šahovnica
sveta zastava
Domoljublje prozvali fašizam
tako brani njihov komunizam
prozirna demagogija
 
U duhu kršćanske tolerancije Trsatom će se oriti:
 
Zbog Anice i bokala vina,
zapalit ću Krajinu do Knina
Zapalit ću dva, tri srpska štaba,
da ja nisam dolazio džaba.
 
Pacifistički stihovi "Onu istu našu pušku mi pripremi/ na tavan je stavi, za mene je spremi/ Bit će ona opet i sinu po mjeri/ kao što je bila mom djedu i meni“ zasigurno će doprinijeti blagdanskom ozračju u gradu na Rječini.
 
Pjevač koji je rođen „tamo gdje su vuci, vile i hajduci“ lijepo će se uklopiti u novi trend koji vlada našim gradom. Nakon otvaranja narodnjačkih klubova u kojima gostuju glazbene veličine poput Dare Bubamare i Dragane bilo je pitanje vremena kad će Rijeku posjetiti i kraljević Marko koji u duhu najstupidnijih turbo-folk pjesmuljaka voli zapjevati:
 
Moja mala slomila nokat,
Mislila je da je znala kopat
Mislila je, mislila je,
Mislila je da je znala kopat, jehe, woho
 
Uzevši u obzir glazbeni diletantizam i skandalozne stavove koje momak gena kamenih zastupa kao i činjenicu da u svojoj popularnoj budnici „Lijepa li si“ u kojoj nabraja sve hrvatske krajeve zaboravlja spomenuti Rijeku ali zato spominje Herceg-Bosnu, para-državu iz vremena rata u BiH, zašto bi Rijeka trebala ugostiti njegov koncert? Također, zašto se Pula svakog ljeta može pohvaliti gostovanjima najvećih svjetskih glazbenih zvijezda, dok je Rijeka usputna stanica provincijskih muzičara sumnjivog glazbenog ukusa i morala? I kakvo je to društvo u kojem se kažnjava rockere jer su pokazali guzice na pozornici a ne kažnjava se pjevače koji potiču fašizam i ksenofobiju?
rijekadanas @ 14:17 |Komentiraj | Komentari: 57 | Prikaži komentare