Blog
nedjelja, siječanj 27, 2008
Unatoč zahuktavanju riječkog karnevala gradska tema proteklog tjedna bilo je zatvaranje kultnog Palacha. Dosadašnji voditelj kluba je nakon dugogodišnje neuspješne borbe protiv vjetrenjača napokon digao ruke od svega i ključeve odlučio vratiti gradu Rijeci.

Iako su iz Grada brže-bolje poručili kako će Palach i nakon Palacha ostati Palach, jasno je da Rijeka ipak ostaje bez posljednjeg živućeg simbola gradske alternativne kulture, koja je bila dugogodišnji riječki brand i na prostorima bivše Jugoslavije.

Koliko je Rijeka daleko od nekadašnje stare slave najbolje svjedoče događaji koji su uslijedili. Umjesto da se oglase udruge i pojedinci predstavnici alternativne kulturne scene, inicijativu je preuzeo izvjesni forum socijaldemokratskih demagoga, inače podmladak političke stranke koja je u Rijeci na vlasti zadnjih 60-tak godina. U organizaciji SDP-ove partijske 'avangardne' ćelije, u čijim redovima dominiraju omladinci u ranim zrelim godinama, organizirana je tribina u Palachu na kojoj se raspravljalo o svemu, a nije zaključilo ništa.

Kao kuriozitet tribine ostat će javna gradonačelnikova packa stranačkim 30-godišnjim vječitim studentima i činjenica da je nervozni voditelj kluba u ostavci na kraju doslovno preostale sudionike potjerao na Korzo.

I dok su se 'buntovni' omladinci slikavali s gradonačelnikom i glumili konstruktivnu opoziciju, na Korzu je bunt dizao umirovljenik. Poznati riječki glumac Bosnimir Ličanin zaprijetio je javnim spaljivanjem po uzoru na osobu po kojoj je riječki alternativni kulturni klub dobio ime. Ličaninov javni performance je naišao na podijeljene kritike. Jedni su ga doživjeli kao sastavni dio riječkog karnevala, a drugi živim dokazom da u Rijeci normalni dijalog s vlašću i gradonačelnikom više ne prolazi.

Bosnimir Ličanin je svojom na neuspjeh osuđenom akcijom ipak uspio upozoriti na činjenicu da je Palach tek simptom, nikako uzrok propasti gradske alternativne kulturne scene. Koliko u gradu drže do kulture, najbolje svjedoče kadrovi koji ih godinama vode.

Koje su kvalifikacije gradske pročelnice za kulturu Ivanke Persić? Da li osoba koja kao svoj najjači adut javno navodi kako joj treba još jedan mandat za prehranjivanje gladne obitelji i stjecanja uvjeta za mirovinu zaslužuje mjesto kulturne alfe i omege grada od 150.000 stanovnika? Nije predaleko ni član poglavarstva za kulturu, HSS-ovac Božo Mimica, pasionirani ljubitelj Dalmacije i dalmatinske klapske pjesme, koji svoju zainteresiranost za tekuću problematiku iskazuje spavanjem na sjednicama poglavarstva. Uz ovakve kulturne perjanice, kulturna politika i nema puno alternativa. Provincijalizacija joj je osigurana.
rijekadanas @ 21:26 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare