Blog
četvrtak, rujan 20, 2007
Smiješna inicijativa Luciana Eškinje prema kojoj bi putnički terminal trebao nositi ime Franje Tuđmana usvojena je na na prošlotjednoj sjednici upravnog vijeća riječke Lučke uprave. Ova vijest iz rubrike vjerovali ili ne, prostrujila je ovih dana gradom na Rječini zaslugom novinara. Članovi Lučke uprave nisu se udostojili o tome obavijestiti one u čije ime je inicijativa prihvaćena - građane grada Rijeke zbog koji se valjda putnički terminal i gradi.
 
Budući da je projekt Rijeka Gateway očito zapeo, Lučkoj upravi nije ni preostalo ništa drugo nego izmišljati nazive i promovirati državotvornu političku misao. Toponimom nazvanim po samoprozvanom ocu nacije 'Rijeka će pokazati da je bila i jest hrvatska svim svojim srcem', lupio je HDZ-ovac Eškinja i ostao živ. Naravno, nije problem u Eškinji koji je inicijativu i obrazloženje plasirao po partijskoj direktivi. Problem je u predstavnicima lokalne uprave i samouprave u upravnom vijeću Lučke uprave (Komadina i Obersnel), koji nisu reagirali na ovu očitu uvredu plasiranu prema svim njihovim sugrađanima. Kome to Rijeka treba dokazivati svoje 'hrvatstvo' i nije li došlo vrijeme da Hrvatska počne dokazivati svoje 'riječanstvo'?
 
Ponižavajuće je i razmišljati o davanju počasti osobi koja je godinama dovodila u pitanje lojalnost Riječana prema državi u kojoj se nalaze. Upravo su iz njegovog okruženja dolazile optužbe o leglu autonomaša, srbočetnika, iredentista, komunista, a iz tog vremena se sjećamo i nezaboravnog govora tadašnjeg predsjednika HDZ-a, Miljenka Kurobase (danas predsjednika Trgovačkog suda) koji je svoje sljedbenike, za tu priliku uvezene autobusima iz kojekakvih vukojebina, pozvao da ‘očerupaju dvoglavu riječku kokoš’. 

'Posjetite Rijeku - grad druga Tita'
 
No, nisu samo HDZ-ovci promotori diktatora i poludiktatora upitne demokratske legitimacije. Slično pokušava i riječki gradonačelnik koji već godinama pod svaku cijenu u riječkoj luci želi usidriti Titovu jahtu 'Galeb', svojevrsnu prethodnicu tajkunskog jet-set turizma kakvu danas promoviraju mega-bogataši Roman Abramovič ili Bernie Ecclestone. Cijena? Prava sitnica. Svega 300.000 eura, koliko bi se otprilike dobilo i da se brod proda u staro željezo. Nije jasno kakve veze imaju Tito i brod Galeb s gradom Rijekom niti koja je to studija pokazala kako bi se takva investicija jednom isplatila. Osim ako nije riječ o strogo ideološkoj stvari što potvrđuje činjenica da Obersnel svoju ideju najviše reklamira na obljetnicama lokalnog SUBNORA. 'Posjetite Rijeku - grad druga Tita' - možda je to karta na koju se želi zaigrati nakon propalog projekta turističkog autobusa koji ne vozi vikendima i praznicima (?!).
 
Slično je upalilo u Bosni gdje se turiste iz zemalja bivše Jugoslavije razvozi po mjestima partizanskih ofenziva. Doduše, Rijeka je prepoznatija kao destinacija za rumunjskog gosta pa bi možda trebalo razmisliti da se na gatu Karoline riječke instalira i spomenik velikom Titovom prijatelju i rumunjskom diktatoru Nicolau Ceauşescu.
 
rijekadanas @ 13:48 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare