Blog
nedjelja, listopad 28, 2007
Dan nakon što je objavljeno da je Rijeka po 4. put ispala iz utrke za dobivanje domaćinstva Mediteranskih igara u gradu na Rječini vlada nevjerica i razočaranje. Građani koje gradska vlast već gotovo cijelo desetljeće uvjerava da će Rijeka zasigurno dobiti Mediteranske igre pitaju se u čemu je problem. Jesu li gradska uprava i Hrvatski olimpijski odbor zaista činili sve svih ovih godina ili je u pitanju zavjera moćnih i bogatih protiv male Rijeke?

Prilikom prošlih poraza naše delegacije mnogi su lili krokodilske suze, Antun Vrdoljak je tugu u svom stilu začinio s nekoliko neprimjerenih rečenica, gradonačelnik je bio šokiran i konsterniran.

Uoči odlučivanja o domaćinu prilikom prve tri kandidature naša delegacije odlazila je na odluke o domaćinstvu MIR-a u euforičnom raspoloženju a gradonačelnik je građanima objašnjavao da je domaćinstvo MIR-a praktički gotova stvar. Poučeni prethodnim neuspjesima, naši su ove godine izlazili s opreznijim izjavama, euforiju je zamijenio gradonačelnikov „umjereni optimizam“.

Sinoć, kad je nešto iza 18 sati sve bilo jasno, članovi riječke delegacije za medije su izjavljivali kako su Grci pobijedili zahvaljujući agresivnoj kampanji i kupovini glasova a gradonačelnik je nakon 4. poraza za redom izjavio „Vratit ćemo se u Rijeku čistoga obraza“. Krivca su nalazili u svima, od Grka koji su ozbiljno prionuli poslu zbog kojeg su i došli u Pescaru, do rasporeda programa Generalne skupštine prema kojem je odluka o primanju Crne Gore na redu bila tek nakon glasanja o domaćinstvu Igara 2013. Naši bi vjerojatno prije i nepovoljan horoskop okrivili, samo da ne moraju pred javnošću dovesti u pitanje sebe i svoju odgovornost za četvrti po redu neuspjeh.

No nitko ne raspravlja o činjenicama. O tome što Volos ima a Rijeka nema. Počnimo od službenih internetskih stranica kandidature ova dva grada. Dok službene stranice kandidature Volosa www.2013volos.gr na uvodnoj stranici imaju pismo podrške grčke vlade na čelu s premijerom Kostasom Karamanlisom te opširne karakteristike grada u tekstu i u slikama kao i popis i fotografije svih objekata u kojima će se održavati natjecanja (od 27 objekata 18 ih je već sagrađeno i u funkciji), službene stranice riječke kandidature http://rijeka2013.com.hr čak niti dizajnerski ne zadovoljavaju minimum minimuma pa tako početna stranica čak nije niti centrirana, pismo podrške hrvatskog premijera skriveno je na nekoj od podstranica a stranica osim crtica iz povijesti Rijeke (uključujući sportsku povijest i natjecanja) sadrži popis od 27 objekata u kojima će se natjecanja održavati, pritom nigdje ne navodeći koji objekti su sagrađeni a koje tek treba sagraditi. Ključni objekti poput Gradske dvorane Rujevica (košarka), Gradskog stadiona Rujevica (nogomet) , Igrališta Rujevica (odbojka) i Dvorane Zamet nisu se niti počeli graditi s tim da je gradnju Dvorane Zamet grad najavio prije punih 40 godina! U izgradnji je jedino Plivački kompleks Kantrida.

Grad Rijeka smještaj  svih sudionika planirao je u Mediteranskom selu na Trsatu koje, pogađate, postoji samo u obliku kompjuterske simulacije. S druge strane, Volos je 2004. uspješno organizirao Europsko gimnastičko prvenstvo za žene i muškarce. Iste godine na stadionu Panthessaliko kapaciteta 22,000 mjesta održavane su nogometne utakmice u sklopu Olimpijade 2004.

Neki od prisutnih u Pescari požalili su se na neukusan i neprofesionalan izgled našeg štanda na kojem su članovi riječke delegacije kratili vrijeme igrajući stolni nogomet s drugim gubitnicima, delegacijom turskog Mersina, dok su Grci vrlo profesionalno svemu pristupili - imali su štand s plazama na kojima su se vrtili promidžbeni spotovi, članovi njihove delegacije tri su dana naporno radili ono zbog čega su i došli u Pescaru - uvjeriti članove generalne skupštine da je njihov grad najbolji kandidat. Grci su kao podršku imali i gospođu Doru Bakoyanis, grčku ministricu vanjskih poslova koja je svoj posao lobiranja izvrsno obavila. S druge strane, gradska uprava i Hrvatski olimpijski odbor uopće nisu uputili poziv hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Kolindi Grabar Kitarović da se pridruži delegaciji u Pescari i pomogne u lobiranju.

U Grčkoj je očito pitanje dobivanja Mediteranskih igara od značaja za cijelu zemlju dok kod nas čak i ovakav događaj ne služi promociji zemlje već lokalnih političara i političke stranke na vlasti koja će radije ići sama nego tražiti dobrodošlu podršku od ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar Kitarović, Riječanke u HDZ-ovoj vladi.

Nakon još jednog debakla najpoštenije bi bilo preuzeti odgovornost i objasniti građanima Rijeke koliko su građane koštala sva službena putovanja naše delegacije u Tunis, Libanon, Siriju, Maroko, Maltu, Rim, Pariz i Alžir kao i sva bezbrojna putovanja prilikom lobiranja za prve tri neuspješne kandidature te koliko smo platiti brojnu karavanu koja je zadnjih nekoliko dana u Pescari jela i pila na naš račun i vratila se neobavljena posla te na kraju, koliko je ukupno novca iz gradskog proračuna potrošeno u ove četiri bezuspješne kandidature.
rijekadanas @ 12:06 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare