Blog
utorak, studeni 27, 2007
Predsjednik Mesić odgodio je odluku o mandataru nakon objave službenih rezultata. Iako su mediji već objavili konačni raspored osvojenih mjesta u Saboru, izbori još nisu odlučeni u manjinskoj jedinici za Čehe i Slovake gdje HSS-ova Zdenka Čuhnil vodi ispred Vladimira Bileka (koji je blizak HNS-u) za svega tri glasa! Izbore će trebati ponoviti na jednom biračkom mjestu u Negoslavcima i dva u Zadru.

Pod uvjetom da Friščić podrži Sanadera što se čini sve izvjesnijim, upravo bi im taj jedan mandat nedostajao za formiranje većine.

Prema aktualnoj saborskoj križaljci u kojoj se odnosi mijenjaju iz trenutka u trenutak, lijevi blok trenutno može računati na najviše 70 zastupnika. SDP će sigurno podržati HNS i IDS, a Šemso Tanković iz SDA je s SDP-om već potpisao predizborni sporazum. Zastupnik mađarske manjine je navodno blizak SDP-u ali čeka zeleno svijetlo Saveza mađarskih udruga koje su ga kandidirale. Silvano Hrelja iz HSU-a je navodno skloniji ljevici nego desnici ali konačnu odluku još nije donio. Ljevičar je i predstavnik talijanske manjine Furio Radin ali dosadašnje iskustvo pokazuje da mu ne smetaju ni desne Vlade procijeni li da od ljevih nema ništa.

Za sada je puno bliži formiranju saborske većine dosadašnji premijer Ivo Sanader, koji može računati na vjerojatnih 76 zastupnika. Osim sigurnih 66 HDZ-ovaca i 2 HSLS-ovca, tu je i 6 zastupnika HSS-a te zastupnik romske manjine Memedi.

Priklone li se HSS-ovci HDZ-u, ključni igrač u pregovorima o sastavu Vlade postat će Pupovčev SDSS koji se za sada drži potpuno neutralno. Glavašev HDSSB je već najavio da neće koalirati ni s HDZ-om ni s SDP-om ali je moguća tehnička podrška SDP-u uz određene uvjete. Sretna okolnost za SDP je mogućnost vezane trgovine budući da njihovi vijećnici odlučuju o HDSSB-ovom gradonačelniku u Osijeku, a nesretna problem ponovnog glasanja o skidanju Glavaševog imuniteta koje na dnevni red Sabora dolazi odmah nakon konstituiranja.

Prema trenutnoj situaciji, Milanović je vrlo daleko od parlamentarne većine ali i Sanaderu za 77 mandata nije dovoljna čak niti podrška svih žuto-zelenih zastupnika.

Postizborna matematika teoretski omogućava SDP-ovu tehničko-manjinsku Vladu na određeno vrijeme. Teško da bi se tako heterogena grupacija održala na duži rok ali bi si promjenom izbornog zakona uz povratak dvostrukog manjinskog glasa i ograničavanje broja biračkih mjesta u dijaspori mogla osigurati bolju startnu poziciju uoči sljedećih izbora.(dš)

Sabor RH:

Ljevica: SDP-HNS-IDS-SDA-HSU(skloniji ljevici?)-Radin(čeka razvoj situacije)-Šoja (blizak SDP-u?) - 70
Desnica: HDZ-HSP-HSS-HSLS-Memedi - 76
Neutralni: HDSSB - 3; SDSS - 3
Neizabrani: Zastupnik(ca) Čeha i Slovaka - Čuhnil (HSS) ili Bilek (HNS)


rijekadanas @ 15:05 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare