Blog
ponedjeljak, kolovoz 4, 2008
Dugonajavljivani razgovori o suradnji riječkih regionalaca na predstojećim lokalnim izborima su izgleda završili i prije nego su ozbiljno započeli. Kombinacija prema kojoj bi PGS, ARS i Lista za Rijeku podržana udrugom Slobodna Država Rijeka, obnovili savez i snagu nekadašnjeg Riječkog demokratskog saveza, ozbiljno je zabrinula i neke SDP-ovce koji su je ocijenili jedinom mogućom prijetnjom novoj pobjedi SDP-ove koalicijske kobasice na predstojećim lokalnim izborima. Iako u ARS-u tvrde da službeno nisu vođeni nikakvi razgovori, činjenica je da je određenih kontakata bilo. Također, u Listi za Rijeku su ponudili koncept suradnje CDU-CSU, prema kojem bi PGS-u bila prepuštena županija, a u gradu Rijeci bi priliku dobili novi nekompromitirani i nepotrošeni ljudi.

U SDP-u nisu dugo sjedili skrštenih ruku pa su ubrzo 'nezavisni' intelektualci krenuli uvjeravati PGS-ovu sivu eminenciju Nikolu Ivaniša kako je upravo on idealni kandidat koji bi se na izravnim izborima za gradonačelnika trebao suprotstaviti Vojku Obersnelu. Ivaniševoj taštini nije trebalo puno, a nakon što je informacija ciljano plasirana i u medije, samo 8 mjeseci nakon apsolutnog fijaska na parlamentarnim izborima, kod bivšeg šefa PGS-a se ponovno rasplamsala želja za još jednim izravnim suočenjem s biračima.

Operacija rasturanja moguće regionalističke koalicije je tako u potpunosti uspjela. Ivaniševa neformalna samokandidatura je trenutno rastjerala potencijalne koalicijske partnere ali i razočarala PGS-ovce iz riječkog autonomnog ogranka koji su se regionalističkom koalicijom zapravo željeli riješiti 'riječkog Budiše' koji je PGS u Rijeci doveo na najniže grane još od osnutka stranke. Stvar je utoliko apsurdnija ako se zna da je nedavno istraživanje na razini grada Rijeke pokazalo kako bi PGS-ovi birači između Obersnela i Ivaniša, uvjerljivo izabrali ovog prvog!

Na takav razvoj događaja u Listi za Rijeku je odgovoreno aktiviranjem osnovnog stranačkog plana o samostalnom izlasku na izbore. Stranka će pokušati zauzeti poziciju ekvidistance prema HDZ-u i SDP-u, a u IX. mjesecu izbaciti jake kandidate za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika. Oni bi trebali okupiti regionalističko biračko tijelo i pokušati izboriti drugi krug. Također, stranačku listu za gradsko vijeće bi na izborima trebalo podržati nekoliko riječkih udruga i jakih nezavisnih ličnosti 'od formata' pa bi tako Lista za Rijeku pokušala odigrati ulogu regionalističku koalicije i bez koalicije. (rd)

rijekadanas @ 00:13 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare