Blog
petak, studeni 30, 2007
Prvi krug konzultacija kod predsjednika Mesića pokazao je kako sve više raste mogućnost da nijedan od kandidata za mandatara neće biti u mogućnosti skupiti uvjerljiv dokaz kako ga podržava većina od 77 zastupnika. Čak 11 zastupnika (3 SDSS, HSU, HSP, 3 HDSSB, 3 zastupnika manjina) je trenutno u poziciji da svoju podršku uvjetuju prethodnim skupljanjem apsolutne većine. Problem je u tome da uz taj uvjet nijedna strana ne može skupiti dovoljan broj zastupnika.

Uz uvjet da ih podrži HSS-ova koalicija SDP-u ili HDZ-u nedostaju samo 2 zastupnika. Dojam je da bi u tom slučaju do brojke 77 prije došao SDP. Promjenu snaga mogli bi uzrokovati i ponovljeni izbori na nekoliko mjesta u manjinskim izbornim jedinicama.

Osim što HSS-ova podrška više ne jamči sigurno formiranje Vlade, problem je i u njihovim (pre)velikim zahtjevima koji bi mogli potpuno zaustaviti hrvatski put prema Evropskoj Uniji. Hrvatska se nalazi među evropskim rekorderima po postotku stanovništva ovisnom o poljoprivredi. Usvajanje paketa državnih subvencija koje Friščić ultimativno traži još bi više aktualizirale taj problem. Hrvatskoj prijeti opasnost da postane jedina zemlja na svijetu koja stimulira povećanje stanovništva ovisnog o poljoprivredi umjesto da ga smanjuje.

Istovremeno, u javnosti se stidljivo pojavljuju i koalicijske kombinacije koje trenutno nisu vjerojatne ali bi s njima državni proračun prošao puno jeftinije. U prvom redu to je velika koalicija HDZ-SDP po uzoru na Njemačku ali i koalicija HDZ-HNS-IDS koja sama može složiti većinu u Saboru.

Aktualna opcija HDZ-HSS-HSLS-SDSS je puno vjerojatnija ali i puno skuplja za porezne obveznike. Još skuplji račun ispostavila bi koalicija SDP-HSS-HSLS-HNS-IDS-SDSS koja trenutno kotira kao jedina mogućnost da Milanović formira stabilnu Vladu.
rijekadanas @ 14:18 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare