Blog
četvrtak, svibanj 22, 2008

Srbija je konačno dočekala svojih pet minuta, ne bi li pokazala „vascelom svetu“ koja zemlja nosi naslov 'Kraljevstvo kiča'. Već danima Beogradom bauljaju gosti i novinari, koji su došli ispratiti paradu kiča, zvanu Eurovizija. Kažu da ih ima već oko 15.000, a natjecanje još nije ni došlo do vrhunca.

Nije bilo sumnje da će Srbija ozbiljno shvatiti organizaciju, iako je bilo podosta problema između Marije Šerifović, prošlogodišnje pobjednice i česte gošće na predizbornim mitinzima Srpske radikalne stranke i RTS-a, nekadašnje Miloševićeve televizije, koja se odmakla od ovog epiteta, samo utoliko koliko je Milošević mrtav. Besmislena svađa, oko prava, je riješena na vrijeme i prvi dani su već upisani kao uspješno završeni. Gledam tako voditeljski par, koji je za jednu noć zamijenio čak tri, kako voditelj kaže „toalete“. Pravimo se svijetom, Versace oblači izvještačeni par, a sa druge strane Aleksandar Vučić, generalni sekretar srpskih radikala, mjerka fotelju gradonačelnika istog grada u kojem se održava ovo besmisleno natjecanje. 


Lažni sjaj neće dugo trajati. Već za vikend se očekuje otrežnjenje, a nakon opijenosti slijedi velika glavobolja. Kamo sreće da je nektar kojim se Srbi opijaju ovih dana kvalitetniji, manje bi bolilo.


Srbija ima sjajnu praksu. Dok su jedni odlazili na hrvatska, bosanska, pa i kosovska ratišta, televizija je prikazivala jednu drukčiju stvarnost, koja se ne razlikuje mnogo ove koju, ovoga puta, gleda čitava Evropa. Laka i jeftina zabava, najbolje ispire mozak. 
Ova zemlja, međutim ima jedan drugi problem. Baš u vrijeme kada je prva polufinalna večer bila na na malim ekranima velikog RTS-a, moj dio grada je ostao bez struje. Teoretičari zavjere bi mogli sada da izvuku razne zaključke. Recimo, da su Euroviziju sabotirali simpatizeri radikala, koji ne žele gledati „evropsku đubrad“ kako troši pare po Srbiji. Ali, ostavimo se više radikala, ionako dobijaju previše medijskog prostora. (Dejan Kožul, dopisnik Rijekadanas.com iz Beograda)

rijekadanas @ 23:16 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare