Blog
srijeda, travanj 1, 2009
Predizborna kampanja je vrijeme licitiranja obećanjima kojima političke stranke ili nezavisne liste birače nastoje pridobiti za svoju viziju razvoja općine, grada ili države. Garancija za ostvarenje obećanog u pravilu nema, a jedina pouzdana metoda uvjerljivosti pojedine političke opcije je pogled u prošlost, odnosno usporedba obećanja i ostvarenog u proteklom mandatu. U Rijeci je u proteklih nekoliko mandata na vlasti koalicija Hoću Ri, u kojoj se brojne stranke iz izbornog u izborni ciklus smjenjuju oko stožerne političke opcije SDP-a. Uoči proteklih izbora koalicija je vrlo transparentno nabrojala ciljeve i zadaće koje je biračima obećala ‘odraditi’ u mandatu 2005.-2009. No, nakon 4 godine mandata ispalo je po narodnoj - obećanje ludom radovanje - gotovo 80 posto obećanja nije ispunjeno.

U ekološko-komunalnom dijelu realiziran je tek nastavak plinifikacije dok je obećana sanacija starog odlagališta uz izgradnju novog ostala tek mrtvo slovo na papiru. Među obećanjima se našla i ‘maksimalna kontrola i zaštita kvalitete zraka u gradu, do konačnog preseljenja rafinerije s Mlake’ oko koje je u proteklom sazivu gradskog vijeća bilo puno ‘barufe’ budući da je zaslugom ekoloških aktivista iz Akcije mladih otkriveno kako su rezultati mjerenja daleko od idealnog i ispod zakonskog minimuma.

Koalicija je najviše kiksala u prometnom dijelu programa 2005.-2009. koji je ostvaren u razini od tek 10-tak posto, odnosno izgrađena je tek treća traka Osječke ulice s rotorom koji će spriječiti prometne čepove. Nije izgrađena, a obećana je, nova gradska prometnica kroz Srdoče (Zamet-Rešetari), nova nadzemna garaža s 1000 parkirnih mjesta u sklopu novog autobusnoga kolodvora na Žabici, podzemna garaža s 1000 parkirnih mjesta u Poslovno-stambenom centra Gomila, više od 400 parkirnih mjesta s Autotransom, na području njihove sadašnje garaže, nova parkirna mjesta u gusto naseljenim gradskim četvrtima. Obećanja o početku izgradnje tzv. 3. koridora, tunelske prometnice između Mlake i Školjića, s vizijom rasterećenja prometa u središtu grada i danas izgledaju poput znanstvene fantastike, a jedno od ključnih obećanja koalicije, izgradnja autobusnog kolodvora, nije pokrenuto s mrtve točke. Autobusni kolodvor na Žabici je i dalje - riječka sramota.

Dio programa koji se odnosi na socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i stanovanje ostvaren je u razini od oko 30-tak posto. Izgrađeno je 120 stanova iz programa poticane stanogradnje, ali nije obećani dječji vrtić u zapadnom dijelu grada (Srdoči ga čekaju još od 1985.), i bazen na Školjiću kao rehabilitacijski centar za osobe s invaliditetom.

Kultura je prošla poput prometa. Ništa od nove zgrada MMSU-a (Muzej moderne i suvremene umjetnosti) koja je na čekanju već 7 godina, centra mladih Hartera ili Kvarner off-scena. Ostali smo i bez Teatra Fenice, ali je ponovno otvoreno kino Croatia koje je prenamijenjeno u art kino iako je samo kino i dalje u poprilično derutnom stanju.

Najnevjerojatniji i najneostvareniji dio programa je onaj iz poglavlja o razvoju urbanog turizma. Vjerovali ili ne, koalicija je u mandatu 2005.-2009. obećala prepuštanje Trga Riječke rezolucije i Dolac pješacima te izgradnju trsatske žičare (!). Riječani nisu dočekali ni obećane nove zelene površine kao ni prenamjenu prostora Rikarda Benčića u hotel ili otvaranje upravne zgrade nekadašnje šećerane iz 18. stoljeća široj javnosti. Od programa djelomično je tek ostvareno uređenje Užarske ulice, a najavljen je i arheološki park čiji je dovršetak također obećan u aktualnom mandatu .

Najbolje je ipak prošao sportski dio programa. Nakon gotovo pola stoljeća izgrađen je zatvoreni bazen iako cijeli kompleks još nije ni blizu dovršetka, a cijena projekta se popela na otprilike trostruke vrijednosti u odnosu na slične projekte u susjednim zemljama. Uskoro nas čeka i dovršetak dvorane na Zametu, ali uz gorku pilulu koju su Riječani morali popiti budući da im je uskraćeno domaćinstvo SP u rukometu, a manji gradovi od Rijeke su istovremeno dobili veće i funkcionalnije dvorane uz manje opterećenje gradskih proračuna. U programu je obećana revitalizacija šetnice uz Rječinu, uređenje riječkih plaža te Preluka kao sportsko-rekreacijske zone od čega se očito u međuvremenu odustalo.

Između ostalog, obećavalo se i pretvaranje Rijeke u grad znanja - ”Točka na i grada znanja nova je zgrada Gradske knjižnice na Klobučarićevom trgu”, pisalo je u ambicioznom predizbornom programu koalicije Hoću Ri. U međuvremenu se projekt nije pomaknuo s mrtve točke.

Najneambiciozniji dio programa u mandatu 2005.-2009. odnosio se na poduzetništvo. Umjesto bilo kakvih obećanja, na papir je stavljeno tek nekoliko fraza o ‘novim snagama riječkoga poduzetništva’, Luci Rijeka ‘koja doživljava svoju renesansu’ te 3.maju ‘koji je na svjetskom tržištu dokazao svoju kvalitetu’. Od konkretnijih mjera najavljeni su tek koraci u podizanju konkurentnosti grada. Zanimljivo je da je ista fraza prepisana i u najnoviji program za mandatno razdoblje 2009.-2013.

Iako za većinu neispunjenih obećanja aktualna vlast proziva državnu razinu vlasti, činjenica je da je program ostvaren u samo manjem dijelu. Čak i kada bi opravdanje o bačenim klipovima s državne razine držalo vodu, postavlja se pitanje zašto se obećavalo program čija realizacija ne ovisi samo o gradskoj vlasti. Veliko razočaranje Riječana lokalnom politikom u kojoj se iz mandata iz mandat recikliraju isti programi moglo se iščitati iz rekordne izborne apstinencije koja je u Rijeci na zadnji lokalnim izborima dosegnula 71 posto birača koji nisu iskoristili svoje biračko pravo. Za očekivati je da će personalizacija izbora na birališta ove godine izvući veći broj ljudi. Po svemu sudeći, dočekat će ih ista obećanja.

rijekadanas @ 14:14 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, rujan 9, 2008
Rijeka je ipak prva! Jednodušni je to zaključak svih govornika povodom svečanosti otkrivanja ploče kojom se obilježila prva nogometna utakmica na prostorima današnje Hrvatske. Igrali su radnici tvornice Torpedo, protiv radnika na pruzi Rijeka - Karlovac, a susret je 1873. godine odigran na poticaj inženjera Roberta Whiteheada. Današnji događaj u organizaciji udruge mladih ‘Korak ispred’ i Slobodna Država Rijeka okupio je u bivšoj Baračevoj ulici brojne visoke uzvanike, riječke nogometne legende, brojni gosti i predstavnici medija.
Prvi se okupljenima obratio koautor knjige ‘Rijeka nogometa’ i tajnik udruge Slobodna Država Rijeka koji je izrazio zadovoljstvo zbog konačnog revaloriziranja bogate riječke sportske povijesti.

- Ovo je tek početak jer Rijeka je bila prva i u plivanju, tenisu, boksu te u mnogim drugim sportovima što se u Hrvatskoj često zaboravlja i mora biti ispravljeno.
Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Primorsko-goranske županije Miroslav Uljan je pohvalio inicijativu izrazivši žaljenje što i nogometni teren nije zadržan do današnjih dana kao sportski objekt.

Predsjednik Riječkog sportskog saveza Robert Zekić se zahvalio svima uključenima u projekt naglasivši pomoć institucije koju zastupa u svim budućim projektima koji valoriziraju bogatu riječku sportsku baštinu.

Okupljene je ispred riječkog gradskog poglavarstva pozdravio Luciano Sušanj koji je istaknuo bogatu riječku sportsku povijest koju treba revalorizirati na pravi način.

Na kraju se okupljenima obratio i zamjenik britanskog veleposlanika Chris Hodge koji se osvrnuo na bogatu povijest susreta engleskih klubova i reprezentacija s klubovima s ovog prostora.

- Nažalost, nije poznat rezultat te prve utakmice u kojoj su sudjelovali engleski radnici zaposleni u tvornici Torpedo ali se nadam da smo prošli bolje nego što s Hrvatskom prolazimo ovih godina.

Ploču ukrašenu riječkom, britanskom i hrvatskom zastavom svečano je otkrio Chris Hodge uz pomoć Ossoinaka i Legana, dvije živuće legende NK Rijeke. 

http://www.rijekadanas.com/otkrivane-ploca-povodom-nogometne-utakmice-1873-godine-rijeka-je-prva/rijekadanas @ 09:36 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 4, 2008
Dugonajavljivani razgovori o suradnji riječkih regionalaca na predstojećim lokalnim izborima su izgleda završili i prije nego su ozbiljno započeli. Kombinacija prema kojoj bi PGS, ARS i Lista za Rijeku podržana udrugom Slobodna Država Rijeka, obnovili savez i snagu nekadašnjeg Riječkog demokratskog saveza, ozbiljno je zabrinula i neke SDP-ovce koji su je ocijenili jedinom mogućom prijetnjom novoj pobjedi SDP-ove koalicijske kobasice na predstojećim lokalnim izborima. Iako u ARS-u tvrde da službeno nisu vođeni nikakvi razgovori, činjenica je da je određenih kontakata bilo. Također, u Listi za Rijeku su ponudili koncept suradnje CDU-CSU, prema kojem bi PGS-u bila prepuštena županija, a u gradu Rijeci bi priliku dobili novi nekompromitirani i nepotrošeni ljudi.

U SDP-u nisu dugo sjedili skrštenih ruku pa su ubrzo 'nezavisni' intelektualci krenuli uvjeravati PGS-ovu sivu eminenciju Nikolu Ivaniša kako je upravo on idealni kandidat koji bi se na izravnim izborima za gradonačelnika trebao suprotstaviti Vojku Obersnelu. Ivaniševoj taštini nije trebalo puno, a nakon što je informacija ciljano plasirana i u medije, samo 8 mjeseci nakon apsolutnog fijaska na parlamentarnim izborima, kod bivšeg šefa PGS-a se ponovno rasplamsala želja za još jednim izravnim suočenjem s biračima.

Operacija rasturanja moguće regionalističke koalicije je tako u potpunosti uspjela. Ivaniševa neformalna samokandidatura je trenutno rastjerala potencijalne koalicijske partnere ali i razočarala PGS-ovce iz riječkog autonomnog ogranka koji su se regionalističkom koalicijom zapravo željeli riješiti 'riječkog Budiše' koji je PGS u Rijeci doveo na najniže grane još od osnutka stranke. Stvar je utoliko apsurdnija ako se zna da je nedavno istraživanje na razini grada Rijeke pokazalo kako bi PGS-ovi birači između Obersnela i Ivaniša, uvjerljivo izabrali ovog prvog!

Na takav razvoj događaja u Listi za Rijeku je odgovoreno aktiviranjem osnovnog stranačkog plana o samostalnom izlasku na izbore. Stranka će pokušati zauzeti poziciju ekvidistance prema HDZ-u i SDP-u, a u IX. mjesecu izbaciti jake kandidate za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika. Oni bi trebali okupiti regionalističko biračko tijelo i pokušati izboriti drugi krug. Također, stranačku listu za gradsko vijeće bi na izborima trebalo podržati nekoliko riječkih udruga i jakih nezavisnih ličnosti 'od formata' pa bi tako Lista za Rijeku pokušala odigrati ulogu regionalističku koalicije i bez koalicije. (rd)

rijekadanas @ 00:13 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 8, 2008
Predstojeći lokalni izbori uzrokuju preslagivanja među regionalnim strankama na području Kvarnera koji je po potencijalu regionalističkih ideja odmah iza onog u Istri. Međutim, za razliku od Istre gdje su regionalci neprikosnoveni zadnjih 15-tak godina, u Primorsko-goranskoj županiji su regionalne stranke u posljednjih nekoliko godina izgubile utjecaj i drže u svega nekoliko rubnih općina. Razlozi u najvećoj mjeri leže u velikoj heterogenosti županije koja ne predstavlja jedinstveni identitet kao što je to slučaj sa Istrom ili Slavonijom što predstavlja veliku prepreku regionalnim strankama koje žele pokrivati područje cijele županije. U zapadnom dijelu županije najveći utjecaj ima IDS koji je međutim zbog nekih svojih unutrašnjih slabosti izgubio Opatiju. U istočnom dijelu županije koji uključuje Hrvatsko primorje, Krk i Gorski kotar, najjači utjecaj je zadržao PGS prvenstveno zbog svojih jakih lokalnih čelnika Uljana u Kostreni, Vasilića u Krku ili Plešea u Delnicama. Područje grada Rijeke, koje se nalazi između ove dvije zone utjecaja na posljednjim lokalnim i parlamentarnim nije uspijela pokriti nijedna od te dvije regionalne stranke.

Istovremeno, nakon gašenja RiDS-a i njegovog utapanja u PGS-u, regionalna opcija u gradu Rijeci se vremenom gotovo potpuno ugasila. Zadnji parlamentarni izbori su pokazali da PGS u Rijeci više ne prelazi izborni prag, a disidentski ARS se ionako odlučio politički djelovati u svojstvu SDP-ovog satelita. U međuvremenu je novonastali zrakoprazni prostor u gradu, u kojem su nekada regionalci dobijali preko 20% i bili vrlo utjecajan faktor, ispunila Lista za Rijeku s političkom platformom koja je kombinacija izvornog Riječkog demokratskog saveza i prije četiri godine osnovane udruge (Virtualna) Slobodna Država Rijeka. Prvi pravi test njihove snage bit će upravo sljedeći izbori za Grad Rijeku u lipnju sljedeće godine ali je simptomatično da su na prošlogodišnjih djelomičnim izborima za dva riječka mjesna odbora dobili ukupno gotovo dvostruko više glasova od PGS-a. Uspjeh regionalne ideje u gradu Rijeci tako sve više počinje ovisiti o uspjehu Liste za Rijeku na narednim lokalnim izborima za riječko gradsko vijeće i riječkog gradonačelnika.

Nastavi li se trend IDS-ovog zadržavanja stečenih pozicija u zapadnoj Liburniji, jačanja Liste za Rijeku u gradu Rijeci te PGS-ovog ukopavanja na rezervnim položajima istočno od Plumbuma, to bi mogla postati osnova neke buduće suradnje tri stranke koje razmišljaju regionalistički ali imaju najjača politička uporišta u tri različita dijela županije.

rijekadanas @ 16:16 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 22, 2008

Srbija je konačno dočekala svojih pet minuta, ne bi li pokazala „vascelom svetu“ koja zemlja nosi naslov 'Kraljevstvo kiča'. Već danima Beogradom bauljaju gosti i novinari, koji su došli ispratiti paradu kiča, zvanu Eurovizija. Kažu da ih ima već oko 15.000, a natjecanje još nije ni došlo do vrhunca.

Nije bilo sumnje da će Srbija ozbiljno shvatiti organizaciju, iako je bilo podosta problema između Marije Šerifović, prošlogodišnje pobjednice i česte gošće na predizbornim mitinzima Srpske radikalne stranke i RTS-a, nekadašnje Miloševićeve televizije, koja se odmakla od ovog epiteta, samo utoliko koliko je Milošević mrtav. Besmislena svađa, oko prava, je riješena na vrijeme i prvi dani su već upisani kao uspješno završeni. Gledam tako voditeljski par, koji je za jednu noć zamijenio čak tri, kako voditelj kaže „toalete“. Pravimo se svijetom, Versace oblači izvještačeni par, a sa druge strane Aleksandar Vučić, generalni sekretar srpskih radikala, mjerka fotelju gradonačelnika istog grada u kojem se održava ovo besmisleno natjecanje. 


Lažni sjaj neće dugo trajati. Već za vikend se očekuje otrežnjenje, a nakon opijenosti slijedi velika glavobolja. Kamo sreće da je nektar kojim se Srbi opijaju ovih dana kvalitetniji, manje bi bolilo.


Srbija ima sjajnu praksu. Dok su jedni odlazili na hrvatska, bosanska, pa i kosovska ratišta, televizija je prikazivala jednu drukčiju stvarnost, koja se ne razlikuje mnogo ove koju, ovoga puta, gleda čitava Evropa. Laka i jeftina zabava, najbolje ispire mozak. 
Ova zemlja, međutim ima jedan drugi problem. Baš u vrijeme kada je prva polufinalna večer bila na na malim ekranima velikog RTS-a, moj dio grada je ostao bez struje. Teoretičari zavjere bi mogli sada da izvuku razne zaključke. Recimo, da su Euroviziju sabotirali simpatizeri radikala, koji ne žele gledati „evropsku đubrad“ kako troši pare po Srbiji. Ali, ostavimo se više radikala, ionako dobijaju previše medijskog prostora. (Dejan Kožul, dopisnik Rijekadanas.com iz Beograda)

rijekadanas @ 23:16 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 21, 2008

Završeno je suđenje u slučaju "Riječka banka". Nikoga nije iznenadila presuda sutkinje Ike Šarić koja je samo usput prigovorila postavkama optužbe.Ovo je bilo jedno u nizu suđenja za delikte u kojima se zavrtio ogroman novac. Poslije hrvatske privatizacije koja je dovela državu na rub gospodarske propasti , šverca droge u kontejnerima, organiziranog kriminala i sportskih namještaljki, ishod suđenja nije iznenadio nikoga. Ne ulazeći u pravnu sferu, neke činjenice iz ovog pa i prošlih suđenja su ustanovljene, a to je da je novac nestao, droga ušla u Hrvatsku, sportski rezultati namješteni, a organizirani kriminal postoji i sve je jači. Kako tome doskočiti kad ni sudovi ni Država nemaju volju ući u obračun s problemima? Policiji je i dalje najvažnije da se uhvati obijač kioska ili diler sa 2 grama trave. Takve se uhvati, procesuira i završe u zatvoru.

S druge strane, ako se otuđi koji milijun dolara, pa ravno u Vladu, Sabor ili lokalnu samoupravu, neće vam se dogoditi ništa. Poruka je stoga vrlo jasna: "Kradite na veliko i nitko vam ne može ništa! " Škola? Znanje? Rad? Sve je to beznačajno kad u godinu dana možeš zaraditi milijune, pojaviti se na naslovnici i izvući kao heroj. (FIAT LUX)

rijekadanas @ 22:03 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 10, 2008
RijekaDanas pozvana je od strane producenata iz belgijske producentske kuće Woestijnvis da im pomogne u stvaranju serijala koji pripremaju za belgijsku nacionalnu televiziju VRT. Riječ je o projektu radnog naslova “Birthday Twins” čiju okosnicu čini pitanje: “Kakav bi moj život bio da se nisam rodio u Beligiji, već u nekom drugom dijelu svijeta?” Da bi našli odgovor na to pitanje pronašli su 20 Belgijanaca i sada širom svijeta traže ljude koji su rođeni istog dana. Namjera producenata je da 20 odabranih Belgijanaca upoznaju s njihovim “birthday twins” iz drugih zemalja. Jedna od zemalja koju su odabrali za svoj projekt je i Hrvatska.

Kod nas će uskoro započeti odabir zainteresiranih potencijalnih kandidata za sudjelovanje u ovom zanimljivom projektu. Producenti emisije imaju namjeru posjetiti grad odabranih kandidata i upoznati se s njihovim načinom života pokušavajući dati odgovor na pitanje na koji način okolina i društvo u kojem se pojedinac rodi utječe na njega i njegov životni put. Emisija će se tako sastojati od paralelnih portreta kandidata iz Belgije i njegova 3 „birthday twins“ iz drugih zemalja. Hrvatska je producentima posebno zanimljiva kao zemlja koja iako nije toliko udaljena od Belgije ima dramatično drugačiju prošlost.

RijekaDanas je pozvana od strane producenata emisije da im pomogne u nalaženju kandidata i medijskoj promociji projekta. Ponudu smo objeručke prihvatili jer smatramo da će, ukoliko neki od kandidata budu Riječani, to biti velika promidžba za naš grad.

U ponedjeljak ćemo objaviti datume rođenja 20 odabranih Belgijanaca i zatim kreće potraga za njihovim "birthday twins".

rijekadanas @ 12:06 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 27, 2008
Unatoč zahuktavanju riječkog karnevala gradska tema proteklog tjedna bilo je zatvaranje kultnog Palacha. Dosadašnji voditelj kluba je nakon dugogodišnje neuspješne borbe protiv vjetrenjača napokon digao ruke od svega i ključeve odlučio vratiti gradu Rijeci.

Iako su iz Grada brže-bolje poručili kako će Palach i nakon Palacha ostati Palach, jasno je da Rijeka ipak ostaje bez posljednjeg živućeg simbola gradske alternativne kulture, koja je bila dugogodišnji riječki brand i na prostorima bivše Jugoslavije.

Koliko je Rijeka daleko od nekadašnje stare slave najbolje svjedoče događaji koji su uslijedili. Umjesto da se oglase udruge i pojedinci predstavnici alternativne kulturne scene, inicijativu je preuzeo izvjesni forum socijaldemokratskih demagoga, inače podmladak političke stranke koja je u Rijeci na vlasti zadnjih 60-tak godina. U organizaciji SDP-ove partijske 'avangardne' ćelije, u čijim redovima dominiraju omladinci u ranim zrelim godinama, organizirana je tribina u Palachu na kojoj se raspravljalo o svemu, a nije zaključilo ništa.

Kao kuriozitet tribine ostat će javna gradonačelnikova packa stranačkim 30-godišnjim vječitim studentima i činjenica da je nervozni voditelj kluba u ostavci na kraju doslovno preostale sudionike potjerao na Korzo.

I dok su se 'buntovni' omladinci slikavali s gradonačelnikom i glumili konstruktivnu opoziciju, na Korzu je bunt dizao umirovljenik. Poznati riječki glumac Bosnimir Ličanin zaprijetio je javnim spaljivanjem po uzoru na osobu po kojoj je riječki alternativni kulturni klub dobio ime. Ličaninov javni performance je naišao na podijeljene kritike. Jedni su ga doživjeli kao sastavni dio riječkog karnevala, a drugi živim dokazom da u Rijeci normalni dijalog s vlašću i gradonačelnikom više ne prolazi.

Bosnimir Ličanin je svojom na neuspjeh osuđenom akcijom ipak uspio upozoriti na činjenicu da je Palach tek simptom, nikako uzrok propasti gradske alternativne kulturne scene. Koliko u gradu drže do kulture, najbolje svjedoče kadrovi koji ih godinama vode.

Koje su kvalifikacije gradske pročelnice za kulturu Ivanke Persić? Da li osoba koja kao svoj najjači adut javno navodi kako joj treba još jedan mandat za prehranjivanje gladne obitelji i stjecanja uvjeta za mirovinu zaslužuje mjesto kulturne alfe i omege grada od 150.000 stanovnika? Nije predaleko ni član poglavarstva za kulturu, HSS-ovac Božo Mimica, pasionirani ljubitelj Dalmacije i dalmatinske klapske pjesme, koji svoju zainteresiranost za tekuću problematiku iskazuje spavanjem na sjednicama poglavarstva. Uz ovakve kulturne perjanice, kulturna politika i nema puno alternativa. Provincijalizacija joj je osigurana.
rijekadanas @ 21:26 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, siječanj 12, 2008
Prosrpske Prve crnogorske nezavisne novine postavile su hipotezu kako će nezavisnost Kosova završiti poput nezavisnosti Slobodne Države Rijeka. Iako teorija zvuči malo nategnuto uz dosta kronoloških netočnosti i pristranosti, vrijedi je prenijeti kao još jedan primjer uobičajene prakse po kojoj je bogata i zanimljiva povijest našeg grada izgleda svima zanimljiva osim nama samima.

PCNEN: ''Primjer koji je u svakom pogledu kompatibilan stanovištima lidera kosovskih Albanaca; je Slobodna država Rijeka (SDR) koja danas postoji samo još virtualno - na nekoliko internet adresa.

Svi koji razmišljaju o priznanju države na Kosovu, morali bi prvo proučiti taj slučaj. Ne krije nikakve „zamke" tipa Hong Konga ili Allanda - Slobodna država Rijeka je bila prava, nezavisna država, a to je jedino što kosovske Albance zanima.

Poslije Prvog svjetskog rata tzv. „riječko pitanje" postaje veliki međunarodni problem; Italija je srčano zahtijevala svoju Fiume, ali u Versaju se za Rijeku nije izborila niti je dobila, sve do kraja konferencije. Onda je na pritisak velikih sila Kraljevina SHS pristala da potpiše Rapalski ugovor sa službenim Rimom, studenog 1920, kojim obje strane priznaju potpunu slobodu i nezavisnost države Rijeka i obavezuju se da će to vječno poštovati. Stvorena je „Slobodna država Rijeka", odnosno „Stato Libero di Fiume", koju odmah priznaju SAD, Francuska i Velika Britanija. Zvuči poznato?

SDR je imala, kao danas Kosovo, velikog sponzora odmah pored svojih granica, a novonastala država Srba, Hrvata i Slovenaca se nije uspjela efikasno suprotstaviti separatizmu u Istri zbog velikog broja tamošnjih Talijana. Konfuznu situaciju je u međuvremenu iskoristio talijanski pjesnik Gabrijele D'Annunzio koji je sa svojim crnokošuljašima 1919. umarširao u Rijeku, jednostrano proglasio njenu nezavisnost i uveo izvanredne mere u državi koja je sa svih strana bila u blokadi. Njegova tvorevina nije bila dugog vijeka, jer nije priznavao dogovor iz Rapala pa je akcijom talijanske vojske istjeran iz grada na tzv. krvavi Božić (prosinca 1920), a Rijeka „oslobođena".

Slijede parlamentarni izbori a zatim državni udar u režiji fašista koji postavljaju marionetski režim sklon ideji da susedna država (Italija) anektira SDR. Konačno je 1924, Rimskim ugovorom, Kraljevina SHS prisiljena da pristane na priključenje te oblasti Italiji. Tu nije kraj - poslije Drugog svjetskog rata, mirovnim ugovorom u Parizu, Rijeka je 1947. zajedno sa Istrom službeno pripojena Jugoslaviji.

Paralela sa Kosovom? Strane trupe su umarširale na Kosovo poslije bombardiranja SRJ 1999. Nezavisnost očekuje na proljeće, što bi razveselilo albanske političare u Prištini, i njihove „najbolje susjede" preko Prokletija. Malo je vjerojatno da albanski lideri poslije toga ne bi zatražili pravno ili „de facto" ujedinjenje sa Albanijom; povijesnih sličnosti sa Riječkom državom ima još, poput one da su Kosovo i Albanija, isto kao Fiume i Italija, bili ujedinjeni samo u vrijeme fašizma. Slabašni protektorati, kako pokazuje povijest, nisu dugovječni, a ponovno priključenje Srbiji razveselilo bi pripadnike getoiziranih naroda na Kosovu. Time bi na historijskoj pozornici svi najvažniji akteri, svatko u svom trenutku, odigrali svoje role u životu preporođenog Kosova. Kosovski političari bi imali nezavisnu državu, a Srbija bi očuvala svoj integritet.

I, najzad, ne nedostaju li Kosovu simboli? Trenutno eksploatira albansku zastavu, što baš nije higijenski u doba kad bi Bruxelles svijetu prodao priču o oslobađanju jedne „nove" nacije na Balkanu. Možda bi Priština mogla na nekoliko godina posuditi nešto heraldike od Riječke države kojoj državotvorne insignije više ne trebaju, a slučajno ionako sadrže dio simbolike koju Kosovo smatra svojom. Jer su se na barjaku Riječke države kroz povijest boje donekle mijenjale (sadrži i crvenu!), plus što se na grbu pojavio čak i dvoglavi orao (koji je u Slobodnoj državi Rijeka, doduše, izgubio jednu glavu); budućem premijeru Kosova Thaqi, ratnički zvanom „zmija", vjerovatno bi se dopalo to što je vladar prvobitne slobodarske Rijeke D'Annunzio na državnu zastavu stavio reptila - zmiju koja, istina, grize vlastiti rep, i pitanje: „Tko je protiv nas".''


Tekst u originalu možete pročitati na adresi http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=27125. Već na prvi pogled, analogija SDR i nezavisnog Kosova 'boluje' od velike rupe u činjenici da su čelnici riječke države nakon fašističkog državnog udara, azil potražili u Kraljevici, odnosno Kraljevini SHS. Je li zamislivo da kosovski premijer, nakon hipotetičkog kosovskog državnog udara, zatraži azil u Srbiji?

Druga rupa slijedi iz činjenice da su se u Rijeci na izborima 1920. godine, birači između samostalnosti i priključenja Italiji, uvjerljivo opredijelili za nezavisnost. Na Kosovu se nije biralo između nezavisnosti i priključenja Albaniji nego između nezavisnosti i ostanka u Srbiji. I na Kosovu su rezultati izbora vrlo nedvosmisleno pokazali kojim putem stanovnici Kosova žele ići.

U slučaju SDR, volju birača i Riječku državu je pogazio fašizam, koji je u Rijeci tada po prvi puta digao glavu. Zazivaju li autori teksta slične metode i u slučaju (ne)poštivanja demokratski izražene volje građana Kosova?
rijekadanas @ 18:42 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 7, 2008
Izbori za saborske plaće su prošli i novi će ljudi dobiti "mrvice" u platnim buštama na saborskom šanku. Rijeka radi, Zagreb gradi. Nije ovo kritika zvanja ili nečijeg opredjeljenja nego pitanje tko su ti ljudi u hrvatskoj politici? Iz primjera posljednih izbora vidi se da zapravo HSS, HSLS i PGS zdušno brane Sanaderov položaj. Kako su u par dana promijenili stavove i koga oni zapravo predstavljaju osim sami sebe? Sigurno je da nijedan HSS-ovac ili PGS-ovac nije ni u snu sanjao da je on zapravo na HDZ-ovoj liniji dok mu to Ivaniš ili Friščić nisu rekli. A jadni ljudi mislili da glasaju za regionalce! Ivaniš će naravno zdušno braniti svoje stavove pravdajući se sudjelovanjem u vlasti bez koje ne bi mogao mijenjati Hrvatsku...Problem je u tome što je uporno mijenja već 17 godina ali bez ikakvog učinka. A možda taj isti političar na lokalnim izborima u Rijeci otkrije da je zapravo SDP upravo ono što PGS-ovi glasači žele i podržavaju...

A imamo i primjer zastupnika talijanske manjine Furia Radina koji je pred mjesec danau Zajednici Talijana  45 minuta objašnjavao postarijim gospođama i gospodi kako je i zašto prije četiri godine dao podršku HDZ-u te kako se to u teoriji više ne može ponoviti. Radin je zaboravio što je pričao čim je izišao iz dvorane i prišao Sanaderu na njegov prvi mig. Imamo pravo sumnjati da niti jedan Talijan ne bi glasao za HDZ jer ta stranka za Istru i Rijeku (gdje živi većina Radinovih glasača) nije učinila baš ništa u 14 godina koliko je na vlasti. Ali Radin je siguran u sebe i tvrdi da mu nije do vlasti i mjesta. Možda njemu to i nije potrebno ali ima članova uže obitelji kojima treba osigurati radna mjesta i u drugom mandatu. I on će na lokalnim izborima biti za SDP jer to je "prava opcija". Ova rezervna je "samo greška" i to po zadnji put.

Kako ti ljudi vole vlast i slikanje sa predsjednikom i premijerom! Razvlače se usta od uha do uha, a glasači više ne znaju kome zapravo daju glas. Tko im je kriv kad cijeli show samo oni i plaćaju. Bog i Hrvati, popij i plati! (ZM)

rijekadanas @ 15:37 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 5, 2007
SDP je još 23. studenog, dva dana prije početka parlamentarnih izbora objavio popis osoba koje su toj stranci donirale financijska sredstva. Uglavnom se radi o poznatim članovima stranke i SDP-ovim dužnosnicima na lokalnoj i državnoj razini.

Apsolutni rekorder je Slavko Linić, koji je za predizbornu kampanju svoje stranke donirao čak 82 tisuće kuna.

Zanimljivo je da je po imovinskoj kartici koju je prijavljivao na početku zadnjeg i predzadnjeg mandata, Slavko Linić bio najsiromašniji saborski zastupnik.

Imovinska kartica bivšeg potpredsjednika Vlade Slavka Linića 2000. je bila potpuno prazna. Nije bio vlasnik ni jedne nekretnine, nije imao automobil ni bilo kakvu štednju. Linić je nakon prvog mandata tešku materijalnu situaciju ipak malo popravio brakom s Ksenijom Linić koja je kao miraz donijela dva stana, zemljište i četvrtinu jedne obiteljske kuće. Automobil ni ušteđevinu Linićevi ni tada nisu posjedovali. (rd)

rijekadanas @ 15:40 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, studeni 30, 2007
Prvi krug konzultacija kod predsjednika Mesića pokazao je kako sve više raste mogućnost da nijedan od kandidata za mandatara neće biti u mogućnosti skupiti uvjerljiv dokaz kako ga podržava većina od 77 zastupnika. Čak 11 zastupnika (3 SDSS, HSU, HSP, 3 HDSSB, 3 zastupnika manjina) je trenutno u poziciji da svoju podršku uvjetuju prethodnim skupljanjem apsolutne većine. Problem je u tome da uz taj uvjet nijedna strana ne može skupiti dovoljan broj zastupnika.

Uz uvjet da ih podrži HSS-ova koalicija SDP-u ili HDZ-u nedostaju samo 2 zastupnika. Dojam je da bi u tom slučaju do brojke 77 prije došao SDP. Promjenu snaga mogli bi uzrokovati i ponovljeni izbori na nekoliko mjesta u manjinskim izbornim jedinicama.

Osim što HSS-ova podrška više ne jamči sigurno formiranje Vlade, problem je i u njihovim (pre)velikim zahtjevima koji bi mogli potpuno zaustaviti hrvatski put prema Evropskoj Uniji. Hrvatska se nalazi među evropskim rekorderima po postotku stanovništva ovisnom o poljoprivredi. Usvajanje paketa državnih subvencija koje Friščić ultimativno traži još bi više aktualizirale taj problem. Hrvatskoj prijeti opasnost da postane jedina zemlja na svijetu koja stimulira povećanje stanovništva ovisnog o poljoprivredi umjesto da ga smanjuje.

Istovremeno, u javnosti se stidljivo pojavljuju i koalicijske kombinacije koje trenutno nisu vjerojatne ali bi s njima državni proračun prošao puno jeftinije. U prvom redu to je velika koalicija HDZ-SDP po uzoru na Njemačku ali i koalicija HDZ-HNS-IDS koja sama može složiti većinu u Saboru.

Aktualna opcija HDZ-HSS-HSLS-SDSS je puno vjerojatnija ali i puno skuplja za porezne obveznike. Još skuplji račun ispostavila bi koalicija SDP-HSS-HSLS-HNS-IDS-SDSS koja trenutno kotira kao jedina mogućnost da Milanović formira stabilnu Vladu.
rijekadanas @ 14:18 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, studeni 27, 2007
Predsjednik Mesić odgodio je odluku o mandataru nakon objave službenih rezultata. Iako su mediji već objavili konačni raspored osvojenih mjesta u Saboru, izbori još nisu odlučeni u manjinskoj jedinici za Čehe i Slovake gdje HSS-ova Zdenka Čuhnil vodi ispred Vladimira Bileka (koji je blizak HNS-u) za svega tri glasa! Izbore će trebati ponoviti na jednom biračkom mjestu u Negoslavcima i dva u Zadru.

Pod uvjetom da Friščić podrži Sanadera što se čini sve izvjesnijim, upravo bi im taj jedan mandat nedostajao za formiranje većine.

Prema aktualnoj saborskoj križaljci u kojoj se odnosi mijenjaju iz trenutka u trenutak, lijevi blok trenutno može računati na najviše 70 zastupnika. SDP će sigurno podržati HNS i IDS, a Šemso Tanković iz SDA je s SDP-om već potpisao predizborni sporazum. Zastupnik mađarske manjine je navodno blizak SDP-u ali čeka zeleno svijetlo Saveza mađarskih udruga koje su ga kandidirale. Silvano Hrelja iz HSU-a je navodno skloniji ljevici nego desnici ali konačnu odluku još nije donio. Ljevičar je i predstavnik talijanske manjine Furio Radin ali dosadašnje iskustvo pokazuje da mu ne smetaju ni desne Vlade procijeni li da od ljevih nema ništa.

Za sada je puno bliži formiranju saborske većine dosadašnji premijer Ivo Sanader, koji može računati na vjerojatnih 76 zastupnika. Osim sigurnih 66 HDZ-ovaca i 2 HSLS-ovca, tu je i 6 zastupnika HSS-a te zastupnik romske manjine Memedi.

Priklone li se HSS-ovci HDZ-u, ključni igrač u pregovorima o sastavu Vlade postat će Pupovčev SDSS koji se za sada drži potpuno neutralno. Glavašev HDSSB je već najavio da neće koalirati ni s HDZ-om ni s SDP-om ali je moguća tehnička podrška SDP-u uz određene uvjete. Sretna okolnost za SDP je mogućnost vezane trgovine budući da njihovi vijećnici odlučuju o HDSSB-ovom gradonačelniku u Osijeku, a nesretna problem ponovnog glasanja o skidanju Glavaševog imuniteta koje na dnevni red Sabora dolazi odmah nakon konstituiranja.

Prema trenutnoj situaciji, Milanović je vrlo daleko od parlamentarne većine ali i Sanaderu za 77 mandata nije dovoljna čak niti podrška svih žuto-zelenih zastupnika.

Postizborna matematika teoretski omogućava SDP-ovu tehničko-manjinsku Vladu na određeno vrijeme. Teško da bi se tako heterogena grupacija održala na duži rok ali bi si promjenom izbornog zakona uz povratak dvostrukog manjinskog glasa i ograničavanje broja biračkih mjesta u dijaspori mogla osigurati bolju startnu poziciju uoči sljedećih izbora.(dš)

Sabor RH:

Ljevica: SDP-HNS-IDS-SDA-HSU(skloniji ljevici?)-Radin(čeka razvoj situacije)-Šoja (blizak SDP-u?) - 70
Desnica: HDZ-HSP-HSS-HSLS-Memedi - 76
Neutralni: HDSSB - 3; SDSS - 3
Neizabrani: Zastupnik(ca) Čeha i Slovaka - Čuhnil (HSS) ili Bilek (HNS)


rijekadanas @ 15:05 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, studeni 23, 2007
Nekoliko sati uoči izborne šutnje političke stranke na riječkom Korzu pokušavaju uhvatiti zadnje glasove. Istovremeno, riječki gradonačelnik je zadnjih dana misteriozno gotovo potpuno isčezao iz javnog i političkog života. Da li se radi o poznatoj Obersnelovom inatu i netrpeljivosti prema županu Komadini koji vodi lokalni SDP-ov tim ili je nešto drugo posrijedi, saznat ćemo vjerojatno uskoro.

U HDZ-ovom šatoru na Jadranskom trgu, Irena Grdinić (i Davor Jurkotić također) za astronomske honorare zabavljaju hipnotizirane penziće koji ovih dana naprosto opsjedaju središte grada u potrazi za besplatnim stranačkim rekvizitima. Ako ništa drugo, HDZ-ovci su zaslužili zahvalnicu Riječke turističke zajednice budući su njihovi predizborni skupovi u naš grad privukli brojne turiste iz Like i Dalmacije.

Šatore su na Korzu razapeli i HNS-ovci pokušavajući popraviti dojam očajnih reklama kojima svakodnevno okupiraju udarne televizijske minute. Zadnjeg dana kampanje na Korzu je viđen i istarski župan Jakovčić pokušavajući podići stranački rejting u Rijeci koja nije Istra ali je u istarskoj izbornoj jedinici...

Po zadnjim anketama, posljednji vlak za Sabor je pobjegao socijalno-liberalno-selječkom regionalistu Nikoli Ivanišu. Iza izbora ostat će upamćen njihov novinski oglas u kojem se politička opcija (regionalistička?) regije koja je daleko iznad hrvatskog prosjeka, zalaže za ravnomjerniji razvoj regija. Vrlo plemenito u odnosu na siromašnije dijelove zemlje ali teško da će im ovdašnji birači to honorirati. (rd)

rijekadanas @ 21:17 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, studeni 2, 2007
Nogomet:
Rijeka nije pobijedila Osijek. O tome kako se igralo i kako će se igrati moraju odgovoriti Zlatko Dalić i igrači. Navijači svih boja nisu zadovoljni. Ipak smo još uvijek drugi, a to nije loše pet kola prije kraja prvog dijela prvenstva.
 
Uvod:
Prije početka utakmice odala se počast svim palim navijačima od četničke ruke. Hrabri Riječani stajali su na obrambenim linijama dok su drugi punili svoje džepove. Povijesno, ni prvi ni zadnji put. Uz zvukove Thompsonove pjesme dalo se iščitati političko opredjeljenje uprave kluba. Mjesto i vrijeme potpuno krivo odabrano. 'Umjetniku' koji može pjevati jedino u matičnoj državi jer u ostatku svijeta ima zabranu kulturnog izričaja, na Kantridi je dobrodošao...
 
Razrada:
Osim uvoda priča ima i razradu u obliku fotografiranja člana predsjedništva kojem u posjet dolaze prijatelji iz Splita i to bivši, a možda i budući čelnici Hajduka. Poslužitelji gradonačelniku ne daju piće jer zamislite on navija za Rijeku. Ima ih još u upravi i na funkcijama u klubu kojima  Rijeka nije u srcu.
 
Zaključak:
Da li ima ijedan klub na svijetu gdje članovi otvoreno navijaju za suparničke klubove? Da li se ijedan klub na svijetu (sportski) politički opredjeljuje prije izbora? Ovakvu Rijeku nije moguće pročitati ili je potrebna neka nakaradna inteligencija da se sve to shvati.
rijekadanas @ 00:12 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 28, 2007
Dan nakon što je objavljeno da je Rijeka po 4. put ispala iz utrke za dobivanje domaćinstva Mediteranskih igara u gradu na Rječini vlada nevjerica i razočaranje. Građani koje gradska vlast već gotovo cijelo desetljeće uvjerava da će Rijeka zasigurno dobiti Mediteranske igre pitaju se u čemu je problem. Jesu li gradska uprava i Hrvatski olimpijski odbor zaista činili sve svih ovih godina ili je u pitanju zavjera moćnih i bogatih protiv male Rijeke?

Prilikom prošlih poraza naše delegacije mnogi su lili krokodilske suze, Antun Vrdoljak je tugu u svom stilu začinio s nekoliko neprimjerenih rečenica, gradonačelnik je bio šokiran i konsterniran.

Uoči odlučivanja o domaćinu prilikom prve tri kandidature naša delegacije odlazila je na odluke o domaćinstvu MIR-a u euforičnom raspoloženju a gradonačelnik je građanima objašnjavao da je domaćinstvo MIR-a praktički gotova stvar. Poučeni prethodnim neuspjesima, naši su ove godine izlazili s opreznijim izjavama, euforiju je zamijenio gradonačelnikov „umjereni optimizam“.

Sinoć, kad je nešto iza 18 sati sve bilo jasno, članovi riječke delegacije za medije su izjavljivali kako su Grci pobijedili zahvaljujući agresivnoj kampanji i kupovini glasova a gradonačelnik je nakon 4. poraza za redom izjavio „Vratit ćemo se u Rijeku čistoga obraza“. Krivca su nalazili u svima, od Grka koji su ozbiljno prionuli poslu zbog kojeg su i došli u Pescaru, do rasporeda programa Generalne skupštine prema kojem je odluka o primanju Crne Gore na redu bila tek nakon glasanja o domaćinstvu Igara 2013. Naši bi vjerojatno prije i nepovoljan horoskop okrivili, samo da ne moraju pred javnošću dovesti u pitanje sebe i svoju odgovornost za četvrti po redu neuspjeh.

No nitko ne raspravlja o činjenicama. O tome što Volos ima a Rijeka nema. Počnimo od službenih internetskih stranica kandidature ova dva grada. Dok službene stranice kandidature Volosa www.2013volos.gr na uvodnoj stranici imaju pismo podrške grčke vlade na čelu s premijerom Kostasom Karamanlisom te opširne karakteristike grada u tekstu i u slikama kao i popis i fotografije svih objekata u kojima će se održavati natjecanja (od 27 objekata 18 ih je već sagrađeno i u funkciji), službene stranice riječke kandidature http://rijeka2013.com.hr čak niti dizajnerski ne zadovoljavaju minimum minimuma pa tako početna stranica čak nije niti centrirana, pismo podrške hrvatskog premijera skriveno je na nekoj od podstranica a stranica osim crtica iz povijesti Rijeke (uključujući sportsku povijest i natjecanja) sadrži popis od 27 objekata u kojima će se natjecanja održavati, pritom nigdje ne navodeći koji objekti su sagrađeni a koje tek treba sagraditi. Ključni objekti poput Gradske dvorane Rujevica (košarka), Gradskog stadiona Rujevica (nogomet) , Igrališta Rujevica (odbojka) i Dvorane Zamet nisu se niti počeli graditi s tim da je gradnju Dvorane Zamet grad najavio prije punih 40 godina! U izgradnji je jedino Plivački kompleks Kantrida.

Grad Rijeka smještaj  svih sudionika planirao je u Mediteranskom selu na Trsatu koje, pogađate, postoji samo u obliku kompjuterske simulacije. S druge strane, Volos je 2004. uspješno organizirao Europsko gimnastičko prvenstvo za žene i muškarce. Iste godine na stadionu Panthessaliko kapaciteta 22,000 mjesta održavane su nogometne utakmice u sklopu Olimpijade 2004.

Neki od prisutnih u Pescari požalili su se na neukusan i neprofesionalan izgled našeg štanda na kojem su članovi riječke delegacije kratili vrijeme igrajući stolni nogomet s drugim gubitnicima, delegacijom turskog Mersina, dok su Grci vrlo profesionalno svemu pristupili - imali su štand s plazama na kojima su se vrtili promidžbeni spotovi, članovi njihove delegacije tri su dana naporno radili ono zbog čega su i došli u Pescaru - uvjeriti članove generalne skupštine da je njihov grad najbolji kandidat. Grci su kao podršku imali i gospođu Doru Bakoyanis, grčku ministricu vanjskih poslova koja je svoj posao lobiranja izvrsno obavila. S druge strane, gradska uprava i Hrvatski olimpijski odbor uopće nisu uputili poziv hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Kolindi Grabar Kitarović da se pridruži delegaciji u Pescari i pomogne u lobiranju.

U Grčkoj je očito pitanje dobivanja Mediteranskih igara od značaja za cijelu zemlju dok kod nas čak i ovakav događaj ne služi promociji zemlje već lokalnih političara i političke stranke na vlasti koja će radije ići sama nego tražiti dobrodošlu podršku od ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar Kitarović, Riječanke u HDZ-ovoj vladi.

Nakon još jednog debakla najpoštenije bi bilo preuzeti odgovornost i objasniti građanima Rijeke koliko su građane koštala sva službena putovanja naše delegacije u Tunis, Libanon, Siriju, Maroko, Maltu, Rim, Pariz i Alžir kao i sva bezbrojna putovanja prilikom lobiranja za prve tri neuspješne kandidature te koliko smo platiti brojnu karavanu koja je zadnjih nekoliko dana u Pescari jela i pila na naš račun i vratila se neobavljena posla te na kraju, koliko je ukupno novca iz gradskog proračuna potrošeno u ove četiri bezuspješne kandidature.
rijekadanas @ 12:06 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 24, 2007
Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u riječkoj Dvorani mladosti koncerte su imale svjetske zvijezde kao što su Tina Turner, Dr. Feelgood i Matchbox. Tri desetljeća kasnije riječki Novi list najavljuje spektakularni božićni koncert Marka Perkovića Thompsona, kralja balkanskog šunda.
 
„Bit će to vrhunski glazbeni događaj u sklopu turneje Bilo jednom u Hrvatskoj, a riječkoj publici spremamo posebna iznenađenja“ nagovijestio je jučer u ime Thompsonovog menadžmenta Miljenko Čurić ne želeći otkriti o kojim je to iznenađenjima točno riječ.
 
S obzirom da su iznenađenja kada je u pitanju čovjek koji si je za umjetničko ime uzeo ime smrtonosnog oružja uglavnom negativna, možemo samo pretpostavljati o kakvim iznenađenjima će biti riječ. Možda će koncert započeti s ustaškim pozdravom s kojim inače običava započinjati svoje glazbene spektakle? Možda će koncertu nazočiti hrvatski ministri? Možda dođe i ministar obrazovanja Dragan Primorac, čovjek kojeg funkcija na čelu ministarstva koje brine o mladima i njihovom institucionalnom obrazovanju ne sprječava da se pojavljuje na koncertima pjevača koji ne skriva koje profašističke nazore („opet će se gusta magla spustiti“ pjeva naš Marko aludirajući na poznatu ustašku numeru)? Možda će dvorana biti puna balavaca s ustaškim kapama na glavi? Možda će Thompson ponovno zapjevati svoj najveći hit „Jasenovac i Gradiška stara“ zbog kojeg su mu već zabranjeni koncerti u nekim uljuđenim zemljama a u kojem poziva na klanje Srba? Možda.
 
Posebno je ironično da će se koncert autora osebujnog glazbenog izričaja kojeg možemo okarakterizirati kao crossover balkanskog turbo-folka, hard-rocka i Abbe održati u vrijeme božićnih blagdana. Naime, dok sav normalan svijet u tom razdoblju u duhu kršćanske tradicije poziva na mir i toleranciju, Thompson će s pozornice u Dvorani mladosti isukati svoj mač i pozvati svoju malodobnu publiku u boj pokličem:
 
Antikristi i masoni
Komunisti ovi, oni
Šire sotonske fraze
Da nas poraze.
 
te će nastaviti svoju paranoju stihovima:
 
Eh, što im se povampire lica
kad se vije naša šahovnica
sveta zastava
Domoljublje prozvali fašizam
tako brani njihov komunizam
prozirna demagogija
 
U duhu kršćanske tolerancije Trsatom će se oriti:
 
Zbog Anice i bokala vina,
zapalit ću Krajinu do Knina
Zapalit ću dva, tri srpska štaba,
da ja nisam dolazio džaba.
 
Pacifistički stihovi "Onu istu našu pušku mi pripremi/ na tavan je stavi, za mene je spremi/ Bit će ona opet i sinu po mjeri/ kao što je bila mom djedu i meni“ zasigurno će doprinijeti blagdanskom ozračju u gradu na Rječini.
 
Pjevač koji je rođen „tamo gdje su vuci, vile i hajduci“ lijepo će se uklopiti u novi trend koji vlada našim gradom. Nakon otvaranja narodnjačkih klubova u kojima gostuju glazbene veličine poput Dare Bubamare i Dragane bilo je pitanje vremena kad će Rijeku posjetiti i kraljević Marko koji u duhu najstupidnijih turbo-folk pjesmuljaka voli zapjevati:
 
Moja mala slomila nokat,
Mislila je da je znala kopat
Mislila je, mislila je,
Mislila je da je znala kopat, jehe, woho
 
Uzevši u obzir glazbeni diletantizam i skandalozne stavove koje momak gena kamenih zastupa kao i činjenicu da u svojoj popularnoj budnici „Lijepa li si“ u kojoj nabraja sve hrvatske krajeve zaboravlja spomenuti Rijeku ali zato spominje Herceg-Bosnu, para-državu iz vremena rata u BiH, zašto bi Rijeka trebala ugostiti njegov koncert? Također, zašto se Pula svakog ljeta može pohvaliti gostovanjima najvećih svjetskih glazbenih zvijezda, dok je Rijeka usputna stanica provincijskih muzičara sumnjivog glazbenog ukusa i morala? I kakvo je to društvo u kojem se kažnjava rockere jer su pokazali guzice na pozornici a ne kažnjava se pjevače koji potiču fašizam i ksenofobiju?
rijekadanas @ 14:17 |Komentiraj | Komentari: 57 | Prikaži komentare
subota, listopad 20, 2007
Neumorni Crveni i Crni već 60 godina pokušavaju izbrisati sve što se ikada dešavalo u Rijeci. Crni su proslavili 60 godina NK Rijeke koja postoji od 1926 godine. Crveni pak ustrajno, poput programiranih robota, ponavljaju istu stvar. Koncentrirani su na obljetnice. Postoje dvije i pol stranice povijesnih obljetnica do 1945. godine i dvije i pol tisuće  od 1945 do danas.

Naučili su nas da je od osnivanja Vodovoda i kanalizacije u Rijeci prošlo točno 60 godina. Sva komunalna poduzeća rodila je majka partija. Praktično gledajući, to znači da su Riječani veliku nuždu radili u komad novina, stvar lijepo zamotali pa kroz prozor na ulicu (ako su i ulice postojale prije krucijalne 1945). Svoje najdraže nisu pokapali, a vodu su pili iz mnogobrojnih izvora oko grada. Za plin, struju i naftu se vjerojatno u Rijeci do 1945. nije ni čulo.

Čestitamo im na proslavi svih komunalnih poduzeća grada  osnovanih prije 60 godina jer prije nije bilo ničega. U isto vrijeme, Crni uz pomoć Crvenih u Zagrebu slave okruglije obljetnice Akademije, kazališta... Ako i prifali koja godina, nađe se negdje u starim papirima da je to ipak bilo malo prije. Tko će se za 50 godina uopće sjetiti da je Rijeka ne tako davno bila veća, naprednija, značajnija i poznatija od Zagreba?

rijekadanas @ 13:18 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, rujan 23, 2007

Kakva večer na Kantridi! 'Bijeli' su pregazili nemoćne Splićane nanijevši im jedan od najtežih poraza u povijesti Jadranskih derbija. Rijeka je odigrala fenomenalnu utakmicu bez greške, a igra nedoraslih Splićana se potpuno raspala pod pritiskom 'bijelog' tornada sredinom drugog dijela.

Nakon dugo vremena u Rijeci možemo gledati dvije istinske svjetske klase, Bugarina Georgija Ivanova i sirijsko-grobnički dragulj - Anasa Sharbinija, ponajboljeg igrača hrvatske lige. Uz sjajnog Đalovića, Pamića, Žilića, Vučka...trenera Dalića...'bijeli' ove sezone nemaju slabo mjesto i s pravom mogu očekivati napad na barem jedan trofej.

Rijeka je od početka krenula furiozno s 4-5 igrača koji su konstantno pritiskali splitsku zadnju liniju. Stadion je eruptirao u 24. minuti kada je Škoro nakon asistencije Pamića prvi put zatresao mrežu Hajduka - 1:0.

Nakon gola, Splićani su pokušali nešto popraviti ali nisu napravili ništa vrijedno spomena osim jedne dobre prilike koju je majstorski ukrotio Žilić.

Riječki uragan se nastavio i u drugom dijelu. U 52. minuti Sharbini odapinje sa oko 20 metara iskosa, a lopta se zakucala u gornjem lijevom kutu nemoćnog Tomića - 2:0. Gol za kolekciju najljepših ikad viđenih na Kantridi, potpuni potop Hajduka bio je već na vidiku!

U 74. minuti Đalovića u Hajdukovom šesnaestercu ruši Buljat, a iskusni rutiner Ivanov buši Tomića i s bijele točke - 3:0!

U sudačkoj nadoknadi prekrasna akcija 'bijelih' u kojoj Sharbini izvozao nekoliko igrača, asistirao za Đalovića koji glavom gađa pod prečku - 4:0!!!

Opći delirij oko 8.000 navijača, slavlje je na stadionu trajalo desetak minuta uz pobjednički počasni krug 'bijelih' po atletskoj stazi. Opće veselje se prelilo i na ulice oko stadiona, potrajat će do dugo u noć...
rijekadanas @ 13:02 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 20, 2007
Smiješna inicijativa Luciana Eškinje prema kojoj bi putnički terminal trebao nositi ime Franje Tuđmana usvojena je na na prošlotjednoj sjednici upravnog vijeća riječke Lučke uprave. Ova vijest iz rubrike vjerovali ili ne, prostrujila je ovih dana gradom na Rječini zaslugom novinara. Članovi Lučke uprave nisu se udostojili o tome obavijestiti one u čije ime je inicijativa prihvaćena - građane grada Rijeke zbog koji se valjda putnički terminal i gradi.
 
Budući da je projekt Rijeka Gateway očito zapeo, Lučkoj upravi nije ni preostalo ništa drugo nego izmišljati nazive i promovirati državotvornu političku misao. Toponimom nazvanim po samoprozvanom ocu nacije 'Rijeka će pokazati da je bila i jest hrvatska svim svojim srcem', lupio je HDZ-ovac Eškinja i ostao živ. Naravno, nije problem u Eškinji koji je inicijativu i obrazloženje plasirao po partijskoj direktivi. Problem je u predstavnicima lokalne uprave i samouprave u upravnom vijeću Lučke uprave (Komadina i Obersnel), koji nisu reagirali na ovu očitu uvredu plasiranu prema svim njihovim sugrađanima. Kome to Rijeka treba dokazivati svoje 'hrvatstvo' i nije li došlo vrijeme da Hrvatska počne dokazivati svoje 'riječanstvo'?
 
Ponižavajuće je i razmišljati o davanju počasti osobi koja je godinama dovodila u pitanje lojalnost Riječana prema državi u kojoj se nalaze. Upravo su iz njegovog okruženja dolazile optužbe o leglu autonomaša, srbočetnika, iredentista, komunista, a iz tog vremena se sjećamo i nezaboravnog govora tadašnjeg predsjednika HDZ-a, Miljenka Kurobase (danas predsjednika Trgovačkog suda) koji je svoje sljedbenike, za tu priliku uvezene autobusima iz kojekakvih vukojebina, pozvao da ‘očerupaju dvoglavu riječku kokoš’. 

'Posjetite Rijeku - grad druga Tita'
 
No, nisu samo HDZ-ovci promotori diktatora i poludiktatora upitne demokratske legitimacije. Slično pokušava i riječki gradonačelnik koji već godinama pod svaku cijenu u riječkoj luci želi usidriti Titovu jahtu 'Galeb', svojevrsnu prethodnicu tajkunskog jet-set turizma kakvu danas promoviraju mega-bogataši Roman Abramovič ili Bernie Ecclestone. Cijena? Prava sitnica. Svega 300.000 eura, koliko bi se otprilike dobilo i da se brod proda u staro željezo. Nije jasno kakve veze imaju Tito i brod Galeb s gradom Rijekom niti koja je to studija pokazala kako bi se takva investicija jednom isplatila. Osim ako nije riječ o strogo ideološkoj stvari što potvrđuje činjenica da Obersnel svoju ideju najviše reklamira na obljetnicama lokalnog SUBNORA. 'Posjetite Rijeku - grad druga Tita' - možda je to karta na koju se želi zaigrati nakon propalog projekta turističkog autobusa koji ne vozi vikendima i praznicima (?!).
 
Slično je upalilo u Bosni gdje se turiste iz zemalja bivše Jugoslavije razvozi po mjestima partizanskih ofenziva. Doduše, Rijeka je prepoznatija kao destinacija za rumunjskog gosta pa bi možda trebalo razmisliti da se na gatu Karoline riječke instalira i spomenik velikom Titovom prijatelju i rumunjskom diktatoru Nicolau Ceauşescu.
 
rijekadanas @ 13:48 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare